ΝΕΕΣ PIONEER® ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ PIONEER HI-BRED HELLAS

Καλαμπόκι

Εισαγωγή

Η Pioneer είναι παγκοσμίως γνωστή για το γενετικό της υλικό και τη γεωργική έρευνα. Η διεθνής αναγνώριση καθιστά την Pioneer πόλο έλξης για το πλέον καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό (γενετιστές, βιολόγοι, εντομολόγοι, φυτοπαθολόγοι, γεωπόνοι κ.α.) σε όλες τις χώρες.

Η Pioneer έφτιαξε το πρώτο υβρίδιο διασταυρώνοντας δύο διαφορετικές ποικιλίες καλαμποκιού. Με τα υβρίδια της Pioneer η παραγωγή εκτοξεύτηκε σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα, ενώ δημιουργήθηκαν νέοι ορίζοντες στην παγκόσμια Γεωργία. Από την αρχή η Pioneer αφοσιώθηκε στην υποστήριξη των πελατών της προσφέροντας μοναδικά υβρίδια κορυφαίων αποδόσεων σε συνδυασμό με απαράμιλλη τεχνική υποστήριξη. Ο σκοπός μας ήταν και συνεχίζει να είναι η δημιουργία προϊόντων που βοηθούν τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο να παράγει πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές μας έχουν αναπτύξει την ευρύτερη βάση γενετικού υλικού στο καλαμπόκι. Κάθε χρόνο νέα υβρίδια παράγονται βελτιώνοντας την γκάμα των εμπορικών υβριδίων της Pioneer σε ότι αφορά το ύψος της παραγωγής και διάφορα αγρονομικά χαρακτηριστικά (π.χ. στέλεχος φυτού, ριζικό σύστημα και αντοχή στο stress). Ομοίως τα νέα υβρίδια της Pioneer αναπτύχθηκαν για μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες και τα έντομα όπως είναι η πυραλίδα και η σεζάμια.

Έρευνα

 Πολύ ενδιαφέροντα νέα υβρίδια αναπτύσσονται με καλύτερα αποτελέσματα στη διατροφή των ζώων, στη βιομηχανία τροφίμων και την παραγωγή αιθανόλης (βιοκαύσιμο). Η δημιουργία νέων ανταγωνιστικών υβριδίων καλαμποκιού είναι διαδικασία χρονοβόρα, απαιτητική, εντατική και με μεγάλο κόστος. Εξειδικευμένοι επιστήμονες αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες στο χωράφι και το εργαστήριο επιλέγουν και φτιάχνουν νέους σπόρους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής. Χιλιάδες διασταυρώσεις γενετικού υλικού και περισσότερα από ένα εκατομμύριο πειραματικά τεμάχια απόδοσης γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Τελικά λιγότερο από 1% των υβριδίων που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις θα περάσουν την αυστηρή αξιολόγηση και θα διοχετευτούν στο εμπόριο. Φθάνοντας στο εμπορικό στάδιο ένα υβρίδιο της Pioneer έχει ελεγχθεί για πολλά χρόνια σε εκατοντάδες τοποθεσίες διαφορετικών χωρών και ηπείρων.

Σποροπαραγωγή

Αποστολή μας είναι η παραγωγή σπόρων με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Ο σπόρος είναι ζωντανός οργανισμός, που απαιτεί ακριβή και προσεκτικό χειρισμό αν θέλουμε να δώσει το δυναμικό της απόδοσης που περιέχει στο γενετικό του υλικό.

Κάθε χρόνο κορυφαίοι γεωπόνοι και καλλιεργητές παραλαμβάνουν από τους γενετιστές μια μικρή ποσότητα από βασικό σπόρο και παράγουν εκατομμύρια σακιά Pioneer με αυστηρά δεδομένα ποιότητας και γενετικής ταυτότητας. Η ομάδα αυτή της Pioneer αξιοποιεί υποδομή υψηλού επιπέδου και τεχνολογίες αιχμής που εξασφαλίζουν την ποιότητα των σπόρων από το χωράφι μέχρι την συγκομιδή, την επεξεργασία και την ενσάκιση.

Σπορά

Για να καλυφθούν τα αυστηρά κριτήρια της Pioneer απαιτείται:

  • Στενή συνεργασία των παραγωγών και της Εταιρείας γύρω από τις εγκαταστάσεις σποροπαραγωγής.
  • Επιλογή των καλύτερων παραγωγών και χωραφιών.
  • Εξονυχιστικός έλεγχος των σπαρτικών μηχανών, των γειτονικών χωραφιών και της αναλογίας των γονέων π.χ.4 σειρές θηλυκού γονέα και 1 σειρά αρσενικού γονέα.

Επίβλεψη χωραφιών

Τακτικός έλεγχος για ξένα ή μη τυπικά φυτά στο χωράφι.

Γονιμοποίηση

Ο σπόρος των υβριδίων παράγεται από την διασταύρωση δύο διαφορετικών φυτών. Το θηλυκό επικονιάζεται από το αρσενικό. Από κάθε θηλυκό φυτό απομακρύνεται η αρσενική ταξιανθία πριν την ανθοφορία. Κάποια φυτά έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να μην παράγουν γύρη. Σε αυτή την περίπτωση δεν απομακρύνεται η αρσενική ταξιανθία. Υπολογίζεται ότι σε 320 στρέμματα οι αρσενικές ταξιανθίες των θηλυκών γονέων υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια. Όλα αυτά απομακρύνονται εγκαίρως πριν τη διασπορά της γύρης. Η αναλογία των γονέων κυμαίνεται μεταξύ 1 προς 4 και 1 προς 6.

Η Pioneer απομακρύνει αρχικά τις αρσενικές ταξιανθίες των θηλυκών γονέων με ειδικά μηχανήματα (το 75% περίπου) και κατόπιν η δουλειά ολοκληρώνεται με εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Κάθε χρόνο πάνω από 25 χιλιάδες εργάτες ασχολούνται με αυτή την κρίσιμη εργασία. Πάνω σε ειδικά μηχανήματα και με ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας απομακρύνουν χειρωνακτικά τις υπόλοιπες αρσενικές ταξιανθίες των θηλυκών γονέων. Επιθεωρητές της Pioneer ελέγχουν την ποιότητα της δουλειάς και την ασφάλεια του προσωπικού. Μετά τη γονιμοποίηση τα αρσενικά φυτά καταστρέφονται, έτσι ώστε τα σπόρια που θα κάνουν να μην αναμιχθούν με το σπόρο των υβριδίων.

Συγκομιδή

 Πριν τη συγκομιδή όλος ο εξοπλισμός και η υποδομή της Pioneer είναι έτοιμη για αυτό το κρίσιμο στάδιο. Η συγκομιδή ξεκινάει όταν η υγρασία του σπόρου είναι η κατάλληλη και κυμαίνεται από 35-40%, ανάλογα με το υβρίδιο. Η υγρασία αυτή φαίνεται υψηλή σε σχέση με τη συγκομιδή του καρπού, όμως η έρευνα της Pioneer δείχνει ότι η συγκομιδή σε ψηλά επίπεδα και κατόπιν η σταδιακή αποξήρανση οδηγεί σε υψηλή ποιότητα σπόρων.

Άλλο είναι η συγκομιδή σπόρων και άλλο είναι η συγκομιδή καρπού. Ο σπόρος είναι ζωντανός οργανισμός και απαιτεί ειδικό χειρισμό. Ειδικές συλλεκτικές μηχανές μαζεύουν όλη τη ρόκα από το μητρικό φυτό. Η παραγωγή κατόπιν πάει με ελεγμένα και καθαρά φορτηγά στο εργοστάσιο.

Επεξεργασία

Αυστηρά καθορισμένες συνθήκες, ειδικός εξοπλισμός και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στο πλαίσιο περίπλοκων ηλεκτρονικών προγραμμάτων επιστρατεύονται μετά την παραλαβή κατά την επεξεργασία των σπόρων ώστε να διατηρείται η ταυτότητα, η καθαρότητα και η ποιότητα των υβριδίων Pioneer.

Άφιξη

Με την άφιξη της παραγωγής στο εργοστάσιο πληροφορίες όπως υβρίδιο, ποσότητα, σπορομερίδα και παραγωγός καταχωρούνται σε βάση δεδομένων. Μόνο ένα υβρίδιο παραλαμβάνεται σε κάθε προκαθορισμένη περιοχή του εργοστασίου. Σε κάθε φορτίο γίνονται δειγματοληψίες της υγρασίας και της γενικής κατάστασης των σπόρων.

Διαλογή

Οι ρόκες μπαίνουν στην γραμμή παραγωγής (ιμάντες μεταφοράς) και οδηγούνται στα μηχανήματα αφαίρεσης των βράκτιων φύλλων όπου τα φύλλα που καλύπτουν τη ρόκα απομακρύνονται με το μικρότερη δυνατή απώλεια σπόρων. Το προσωπικό της Pioneer ελέγχει το αποτέλεσμα. Ρόκες ακόμη καλυμμένες με βράκτια επιστρέφονται για καθάρισμα. Ρόκες προσβεβλημένες από ασθένειες ή ρόκες που δεν είναι συμβατές με το συγκεκριμένο υβρίδιο απομακρύνονται.

Ξήρανση

Κρίσιμο στάδιο για την ποιότητα των σπόρων. Ο σπόρος πρέπει να αποβάλει την υγρασία υπό χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες. Η έρευνα της Pioneer καθορίζει τον χρόνο και τη θερμοκρασία που χρειάζεται η ξήρανση για κάθε υβρίδιο. Το σύστημα ξήρανσης της Pioneer είναι ένα υψηλού επιπέδου μηχανικό επίτευγμα. Ένα περίπλοκο σύστημα από διόδους και ρεύματα αέρος ρυθμίζονται έτσι ώστε η θερμότητα και οι συνθήκες αποξήρανσης να είναι οι κατάλληλες. Ηλεκτρονικοί αισθητήρες καταγράφουν και μεταφέρουν πληροφορίες στο γραφείο ελέγχου. Οι σπόροι της Pioneer οδηγούνται σε υγρασία 12.5%. Εξονυχιστικός καθαρισμός των σιλό και των χώρων που κινούνται οι σπόροι γίνεται πριν την υποδοχή του επόμενου υβριδίου.

Απελευθέρωση των σπόρων από την ρόκα

Ο ξηρός σπόρος συνεχίζει την διαδρομή του στην γραμμή παραγωγή προς το μηχάνημα που ΄΄ξεσπυρίζει΄΄ τη ρόκα και διαχωρίζει το σπόρο από το στέλεχος της ρόκας.

Αποθήκευση

 Ο σπόρος πλέον οδηγείται σε σιλό με σπειροειδείς διαδρομές και κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, έτσι ώστε να προστατεύεται από ρωγμές στο περίβλημά του. Ηλεκτρονικοί αισθητήρες καταγράφουν την θερμοκρασία ενώ ο χώρος κλιματίζεται. Δείγματα των σπόρων ελέγχονται στα εργαστήρια ποιότητας Pioneer.

Εργαστηριακός έλεγχος

Σε όλη τη διάρκεια της σποροπαραγωγής ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων λαμβάνεται και ελέγχεται. Ένα μέρος του ελέγχου γίνεται στο εργοστάσιο παραγωγής, ενώ πιο εξειδικευμένες αναλύσεις γίνονται σε ειδικά εργαστήρια της Pioneer στην Β. Αμερική και τον Καναδά. Σπόροι που δεν πιάνουν τις αυστηρές προδιαγραφές απορρίπτονται. Η επιτυχία της Pioneer βασίζεται στην ποιότητα, την ταυτότητα και την καθαρότητα των υβριδίων της.

Διαλογή μεγέθους

Ο σπόρος πλέον κατευθύνεται στους διαλογείς μεγέθους. Εκεί ο σπόρος χωρίζεται σε κατηγορίες έτσι ώστε κάθε σακί να έχει ομοιόμορφο μέγεθος σπόρων. Η ομοιομορφία στο μέγεθος είναι βασικό συστατικό για επιτυχή σπορά που καταλήγει σε ομοιόμορφο και κατάλληλο πληθυσμό φυτών στο χωράφι.

Διαλογή με βάση το βάρος των σπόρων

Ο σπόρος περνάει από ειδικά κόσκινα όπου τα πιο ελαφριά σπόρια απορρίπτονται και επιλέγονται μόνο οι σπόροι με ικανό ειδικό βάρος. Η διαλογή αυτή απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Επένδυση σπόρων και ενσάκιση

Ο σπόρος επενδύεται με μηκυτοκτόνα και εντομοκτόνα για προστασία των σπόρων και των νεαρών φυτών στο χωράφι. Διάφοροι χρωματισμοί επιστρατεύονται για να δηλώσουν την επένδυση των σπόρων.

Μετά την επένδυση ακολουθεί η συσκευασία. Αυτόματα μηχανήματα συσκευασίας βάζουν τον ακριβή αριθμό σπόρων ανά σακί, ράβουν το σακί και τυπώνουν το όνομα του υβριδίου και το μέγεθος των σπόρων στα ΄΄χείλια΄΄ του σακιού. Η καρτέλα του σακιού επισυνάπτεται με χρήσιμες πληροφορίες, όπως η προέλευση, ο αριθμός σπόρων, το είδος της επένδυσης, ημερομηνία ελέγχου της φυτρωτικής ικανότητας κ.α. Στο στάδιο αυτό γίνεται η τελευταία δειγματοληψία. Τα σακιά τοποθετούνται σε παλέτες, τυλίγονται με προστατευτικό πλαστικό υλικό και αποθηκεύονται σε χώρους όπου η θερμοκρασία και η υγρασία ελέγχονται.

Μεταφορά

Μηχανογραφικό σύστημα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας επιτρέπουν να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε τεράστιες ποσότητες σπόρων από πολύ μεγάλο αριθμό υβριδίων και να εκτελούμε αποστολές όπου υπάρχει πελάτης της Pioneer. Το σύστημα αυτό μας επιτρέπει να μετακινούμε σπόρο όπου και όταν χρειάζεται για να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών μας ακόμα και όταν αυτές αλλάζουν ξαφνικά π.χ. λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών.

Η διαφορά της σποροπαραγωγής Pioneer

Από τη σπορά μέχρι τη συσκευασία και μεταφορά των σπόρων ο κάθε ένας ξεχωριστά από τους ανθρώπους της Pioneer είναι αφοσιωμένος στην παραγωγή υβριδίων με την μέγιστη ποιότητα για τους πελάτες μας.

Η διαφορά φαίνεται:

  • Όταν ανοίγει το σακί
  • Στο χωράφι μετά τη σπορά
  • Στη συγκομιδή και την πλάστιγγα

Η Pioneer Hi-Bred Hellas διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία υβριδίων καλαμποκιού PIONEER® για να επιλέξετε.

©2014 Pioneer Hi-Bred | ®, SM, TM Trademarks and service marks of Pioneer Hi-Bred
Όροι Χρήσης .Powered by UltraVintage